Puhu avoimesti: uusia näkökulmia psoriasikseen

Hermostuttaako lääkärin odotushuoneessa? Unohdatko kaiken, mitä alunperin halusit sanoa lääkärille? Et ole yksin. Lääkärit voivat pelottaa monia ihmisiä useistakin syistä. Usein kuitenkin potilaat, jotka jättävät asioita kertomatta, eivät saavuta hoitotavoitteitaan. Aina ei ole helppoa olla avoin, joten tässä on joitain vinkkejä yleisen ahdistuksen hallintaan, jotta yhdessä lääkärin kanssa voisitte hoitaa sairauttasi paremmin.

Puhu kaikista huolenaiheista avoimesti, vaikka ne eivät koskisikaan ihoasi

Ihotautilääkärit ovat ihon asiantuntijoita, mutta lääkärit ymmärtävät, että terveys on kokonaisvaltaista. Varsinkin kroonisissa tulehduksellisissa ihosairauksissa, kuten psoriasiksessa, tiedetään, että ulkoiset tekijät, kuten sosiaaliset tilanteet tai jopa pukeutumisvalinnat, voivat aiheuttaa stressiä. Stressi voi laukaista sairauden pahenemisvaiheen ja muita oireita, jotka puolestaan lisäävät stressiä ja heikentävät itsetuntoa ja näin kierre on valmis.

Psoriasispotilailla on raportoitu yleisesti ahdistuneisuutta ja masennusta. Jos kamppailet näiden tunteiden kanssa, keskustele niistä myös lääkärin kanssa. Se, että lääkäri on keskittynyt hoitamaan ihoasi, ei tarkoita, etteikö yleinen hyvinvointisi olisi tärkeää psoriasiksen hoidossa. Lääkärit voivat tarjota keinoja, jotka auttavat sinua hallitsemaan psoriasiksesta johtuvia päivittäisiä stressitekijöitä. Lääkärit voivat myös ohjata sinut asiantuntijoiden puoleen, jotka voivat auttaa sinua muissa huolenaiheissa.

Älä häpeä puhua arkaluonteisista aiheista

Jokainen meistä on erilainen, mutta joillekin arkaluonteisista aiheista, kuten läheisyydestä puhuminen, voi tuntua hieman vaikealta. Joten jos sinulla on henkilökohtaisempi psoriasikseen liittyvä huolenaihe, olipa kyseessä sitten oireiden paheneminen sukuelinten alueella tai psoriaasista kertominen uuden kumppanin kanssa, on ymmärrettävää, että saatat tuntea häpeää ottaessasi asian esille. Tämä on kuitenkin turhaa, sillä lääkärit lähestyvät kaikkia intiimejä huolenaiheita lääketieteellisestä ja tieteellisestä näkökulmasta. Kysymyksiäsi ei koskaan tuomita.

Jos lääkärisi ei löydä oikeita sanoja, miten puhua lähimmillesi sairaudestasi, voivat he ohjata sinut potilasjärjestöjen suuntaan, jotka tarjoavat apua ja neuvoja. Jos sinua hävettää keskustella näistä aiheista henkilökohtaisesti, kysy lääkäriltä, voitko lähettää kysymykset hänelle sähköpostitse.

Älä pelkää lääkäriä

Lääkäri on tukenasi. Ihotautilääkärit ovat erikoistuneet ihotauteihin, koska haluavat auttaa ihmisiä hallitsemaan ihosairauksia, jotta he voivat elää elämäänsä täysillä. Lääkäri on ennemminkin osa suurempaa tukiverkostoa yhdessä kumppanien, ystävien ja perheen kanssa kuin auktoriteettiasemassa oleva henkilö.

Ainoastaan sinä itse tiedät, kuinka psoriasis vaikuttaa sinuun. Joskus on kerrottava lääkärille, että hänen suosittelemansa hoitokeino ei tehonnut. Se on luonnollisesti ok. Jotta lääkärisi voi olla avuksi, on hänen hyvä tietää tämä, jotta hän pystyy auttamaan sinua taudin hallinnassa parhaan kykynsä mukaan. Ole aina rehellinen ja kerro, mikäli hoito ei auta sinua saavuttamaan tavoitteitasi, jotta voitte yhdessä lääkärisi kanssa löytää ratkaisun.

Voita ahdistus yhdessä lääkärisi kanssa 

Vastaanotolla saatetaan käyttää tekniikkaa, jota kutsutaan motivoivaksi haastatteluksi. Tämä menetelmä auttaa potilaita tutkimaan heidän omia ratkaisujaan ja niiden vaikutusta heidän sairauteen ja sen hoitoon. Tämä menetelmä havainnollistaa, että parhaat hoitosuunnitelmat ovat kokonaisvaltaisia ja yhdessä potilaiden kanssa luotuja, eivät lääkärin yksipuolisesti määrämiä. Lääkäri ja potilas ovat ikäänkuin samassa tiimissä ja niin sen pitäisi olla.

Tämä edellyttää myös potilailta avoimuutta ja rehellisyyttä, mikä on käytännössä vaikeampaa. Mutta joskus se, mitä et sano, voi olla todella tärkeää. Joten puhu, lääkärit kuuntelevat. 

Katso tästä keskusteluoppaasta lisävinkkejä, jotka auttavat sinua valmistautumaan tulevaan tapaamiseen.

Puhu avoimesti lääkärin kanssa

Ansaitset tuntea olosi itsevarmaksi sairaudesta huolimatta, mutta kuinka keskustella avoimesti lääkärin kanssa? Joskus asian esille ottaminen voi olla vaikeaa.

Katso vinkit

Voita tutkimusjännitys image

Your voice makes a difference

Be clear about your goals. The power to speak up, feel confident and demand the best care is within you. Sharing your story could be your next step to feeling free from psoriasis—and possibly inspire others to do the same.

Submit your story

Aiheeseen liittyvät artikkelit