Puhu avoimesti: uusia näkökulmia psoriasikseen

Ihopsoriasista sairastaa arviolta noin 2 % suomalaisista. Läiskäpsoriasis on yleisin psoriaasin muoto ja yleensä se on lievä.1,2 Haastattelimme allergologian ja ihotautien erikoislääkäri Sampsa Kauppia siitä, mitä psoriasiksen erityisalueilla tarkoitetaan ja mitä psoriasiksesta tulisi kertoa lääkärille.

Ihotautilääkäri Sampsa Kaupin mukaan psoriasis voi esiintyä tyypillisten ihoalueiden lisäksi myös erityisillä alueilla ja silloin se voi näyttää vähän erilaiselta. Psoriasis voi esiintyä esimerkiksi pakaravaossa, nivustaipeissa, kainaloissa, sukupuolielinten alueilla ja sitä voi olla myös päänahassa.  Joillekin päänahka voi olla erityisen hankala hoidettava. Myös sukupuolielinten alueella oleva ihottuma voi olla hyvin hankala intiimielämän kannalta. ”Ihmiset luulevat, että psoriasis tarttuu, varsinkin jos eivät tiedä, että kyseessä on psoriasis, vaikka missään nimessä psoriasis ei tartu”, Sampsa Kauppi kertoo.

Psoriasis voi oireilla paitsi iholla, myös kynsissä ja nivelissä. ”Kynsipsoriasis haittaa ehkä enemmän naisia kuin miehiä. Kynnet saattavat olla osa naiseutta, jonka psoriasis pilaa. Perinteiset lääkkeet toimivat huonosti kynsiin”, Kauppi kertoo. Ihotautilääkärin mukaan psoriasis vaikuttaa elämänlaatuun ja voi aiheuttaa masennusta. Joskus lieväkin psoriasis saattaa vaikuttaa huomattavasti elämänlaatuun ja haitata elämää.

Kysyimme Sampsa Kaupilta, kehen tulisi ottaa yhteyttä, kun psoriasiksen hoito ei ole tasapainossa. ”Monesti se lähin lääkäri on työterveyslääkäri, jos on työikäinen. Työterveyslääkärit lähettävät sitten eteenpäin meille ihotautilääkäreille. Käytännössä tarvitset ihotautilääkäriä hyvin usein, koska yleisterveyslääkärit voivat määrätä lähes ainoastaan paikallishoitoja, jotka monilla potilailla eivät riitä pitämään tautia kurissa.”

Ihotautilääkäri Sampsa Kaupin mukaan on tärkeä puhua avoimesti lääkärille, koska lääkäri ei välttämättä ymmärrä kuinka suuri haitta psoriasis on, varsinkin jos puhutaan yleislääkärille, joka ei välttämättä ole psoriasiksen kanssa niin paljoa tekemisissä. ”Lääkäri voi ajatella, että ei yksi läiskä nyt niin iso asia. Onkin tärkeä kertoa lääkärille, kuinka paljon se häiritsee sinua. Kyllä lääkärit kuuntelevat, kun kerrot kuinka paljon psoriasis vaikuttaa elämääsi. Nykyisin on niin paljon tehokkaita hoitoja tarjolla, ettei enää tarvitse tyytyä huonoon hoitotasapainoon”, Kauppi kertoo.

Klikkaa tästä luodaksesi itsellesi yksilöllinen keskusteluopas lääkärikäynnille mukaan keskustelun tueksi. 

Viitteet:

1. Psoriaasi (iho ja nivelet). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Ihotautilääkäriyhdistyksen ja Suomen Reumatologinen yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2023 (viitattu 22.11.2023).  Saatavilla internetissä: www.käypähoito.fi

2. Psoriaasi. Lääkärikirja Duodecim. 24.8.2023. Kristiina Airola. Artikkelin tunnus: dlk00473 (010.098). 2023 Kustannus Oy Duodecim. (viitattu 22.11.2023)

Puhu avoimesti lääkärin kanssa

Ansaitset tuntea olosi itsevarmaksi sairaudesta huolimatta, mutta kuinka keskustella avoimesti lääkärin kanssa? Joskus asian esille ottaminen voi olla vaikeaa.

Katso vinkit

Tehdään selväksi: Psoriasiksen hoitomyytit

Aiheeseen liittyvät artikkelit